Aangesloten bij:

 

  

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volt Elektro Groep

Energieweg 17M

4143HK Leerdam

info@volt.nl

Nanodeeltjes verzachten led-verlichting

 

Door Pieter Molenaar, donderdag 7 mei 2009

Nexxus Lighting heeft op de Lightfair 2009-beurs in New York een led-lamp gepresenteerd die de kleurtemperatuur van een normale gloeilamp heeft. Om dit effect te bereiken heeft het bedrijf de led-lamp voorzien van 'quantum dots'.

 

Led-verlichting is al enige tijd verkrijgbaar, maar heeft als nadeel dat het relatief 'hard' licht uitstraalt. Om een natuurlijker kleurtemperatuur te bereiken heeft Nexxus Lighting, in samenwerking met technologiepartner QD Vision, zijn led-lamp voorzien van een dunne laag zogeheten 'quantum dots'. Deze kristallijne nanodeeltjes geven onder invloed van licht zelf ook licht af, maar met een andere kleur. De kleur is nauwkeurig aan te passen door grootte van de quantum dots te variŽren. Nexxus Lighting is van plan om zijn led-lamp met quantum-dotmateriaal eind dit jaar op de markt te brengen. Het bedrijf heeft nog geen prijzen bekendgemaakt.

 

De kleurveranderende eigenschappen van quantum dots waren al langer bekend. Michael Bowers, een student van de Vanderbilt University in Nashville, ontdekte het verschijnsel in 2005 bij toeval toen hij quantum-dotmateriaal met een laser belichtte.

 

Concurrent Philips ziet overigens meer in de combinatie van led- en oled-verlichting. Philips' nieuwe lampen bevatten oleds voor sfeervolle verlichting, terwijl de lichtopbrengst met leds verhoogd kan worden.

Bron: Pieter Molenaar

 

Een stroomstoring, het kan overal gebeuren, maar wat doe je als je een storing hebt? Klik hier en kom precies te weten wat te doen.

 

 

Zonder hoofdpijn een boek lezen, buiten verlichting dimmen, tuinverlichting of verlichting van uw parkeerplaats? Wij bieden een oplossing.
 
Voor het besparen van geld kunt u natuurlijk ook zelf werkzaamheden uitvoeren. Wij adviseren u graag over de beste manier van installeren.
 
De Volt Elektro Groep is lid van het bestuur van UNETO-VNI. Meer weten hierover? Klik dan hier en wij brengen u graag op de hoogte.

Laat elektrotechnische  werkzaamheden over aan een erkend installateur.

Laat uw installatie regelmatig controleren door een inspecteur van Parkstad Inspecties.
 
Alle gegevens van uw beller met één druk op de knop op uw beeldscherm zichtbaar en gratis bellen binnen uw netwerk. Meer informatie..
 
Heeft u vragen over elektrotechniek, neem dan contact met ons op.
webdesign